torstai 13. joulukuuta 2012

Ikkunan teko ja ensimmäinen tapetti


Kokeilin viimein ikkunan tekoa. Mallia otin tuolta http://potinpera.vuodatus.net/page/nukkekodin_ikkuna. Ryöstän tuosta samasta blogista ideat myös oven ja ulkorimalaudoituksen tekoon, ehkä jopa katon. Iso kiitos siis kyseisen blogin pitäjälle, kuka ikinä oletkaan!

Seinän sisäpuoli piti tietysti ensin tapetoida. Joku saattaa katsoa, että onpa tutun näköistä tapettia. Malli on tosiaan tältä Jennifer's Printables sivustolta: http://www.jennifersprintables.com. (Tapetti löytyy kategoriasta Wallpaper ja aikakaudelta 1750-1850.) Olen vain hieman muokannut sitä. Huomasin nimittäin, että tuo tapettikuva ei ole ihan tasalaatuinen. Osa kuvioista oli vääristyneitä, joten korjasin asian. Muutin myös tapetin väriä. Siinä olikin hommaa ja meinasi hermot mennä, mutta kerron nyt lyhyen version siitä, mitä tein.

Tapetti on oikeasti enemmän oranssi, miltä näyttää

Ensin latasin tapetin tuolta sivulta, sitten avasin sen Paint.NET -ohjelmalla, jonka saa ladata ilmaiseksi netistä. Pätkäsin kuvasta pois sen osan, mistä vääristyneet kuviot alkoivat. (Tämän voi tietysti tehdä millä tahansa kuvanmuokkausohjelmalla ja varmaan jopa Microsoft Wordilla.) Kuvaa jäi itse asiassa leveydeltään jäljelle vain noin 3,8 senttiä. Liitin kuvan OpenOffice Writer -ohjelman (myös ilmainen) asiakirjaan, kopioin sen monta kertaa ja yhdistin kuvat niin, että kuvio jatkui saumattomasti . Kyseisellä ohjelmalla muutin myös tapetin väriä. Se tapahtuu siten, että uuteen asiakirjaan liitetään kuva, jonka jälkeen kuvan viereen ilmestyy palkki, jossa lukee Picture. Siinä palkissa on sellainen kuvake, jossa lukee Color, kun kursorin vie sen päälle. Kun sitä klikkaa, avautuu Color-palkki, jossa näkyy punainen, vihreä, sininen ja pari muuta kuvaketta. Värien vieressä olevia nuolia klikkaamalla kyseistä väriä voi lisätä tai vähentää. Tein siis niin. Tämän muokkaamani tapetin "värikoodi" on: punainen 11%, vihreä -12% ja sininen -33%. Olen tehnyt samalla tavalla parille muullekin tapetille, mutta kerron niistä ja niiden "värikoodeista" sitten, kun tapetoin loput seinät.

Tapetin tulostin 100-grammaiselle tulostuspaperille ja musteen kiinnitykseen käytin Sinellistä ostamaani Klarlack-mattaspraylakkaa. Haisee muuten aika voimakkaalle, että ei kannata ihan missä vain sumutella sitä.

Sitten itse ikkunaan. Kuten kuvasta näkyy, ikkunat pielet eivät ole aivan suorat. Sen asian tosin aioinkin korjata peitelaudoilla, jotka peittävät kolot. Seinä on noin pieni, koska se tulee ulkoeteiseen.Alapuolella kuvat valmiista ikkunasta. Pokat ovat 6x6 mm puurimaa, sisäpuolen laudat 7x2 mm, ulkopuolen laudat 10x2 mm ja ikkunan keskellä oleva pystyrima 3x2 mm. Sijoitin vuorilaudat niin, että 6 mm pokista jäi joka puolelle näkyviin 3 mm. Vuorilautojen toisistaan ylimenevät osat ovat 5 mm pitkiä. Ohuen pystyriman liimasin aivan pokan ulkoreunaan. Ikkunaa vasten se näytti jotenkin hassulta ja näytti jostain syystä paremmalta ikkunasta irrallaan. Sisäpuolen laudat ja pokat maalasin akryylimaali Plus Colorin värillä Off White. Ulkopuolen vuorilaudat taas värillä Chocolate. Ikkunamateriaali on se Minimum Worldista tilaamani 0,5 mm paksuinen asetaattikalvo. Kalvo tuli sisäpuolen karmien ja pokien väliin.

Ikkunan tekoon meni paljon aikaa, mutta se sujui melko vaivattomasti. Jopa sisäpuolen karmien 45 asteen kulmat onnistuivat hyvin. Sisäpuolen maalausjälki jätti vähän toivomisen varaa, mutta tämä oli vasta ensimmäinen ikkuna ja tulee vain ulkoeteiseen. Onneksi ikkunoiden sisäpuolten karmit peittyvät aika hyvin lopulta verhojen taakse.

Ei niin hyvä maalausjälkiKyseenalainen jiirisahani

1 kommentti:

  1. Onpa jännä juttu.. tuskailen juuri saman tapetin kanssa. Tosin löysin sen tuolta J:n sivuilta vasta sen jälkeen kun olin jo kaapannut kuvan suoraan Duron sivuilta. Jotain kommervenkkejä joudun minäkin tekemään, sillä värit eivät tule tulostimesta ihan sellaisina niinkuin haluan.

    Ikkunasta tuli hieno. Minulla on vanha talo, missä olen käyttänyt valmiita valokuvakehyksiä ikkunoina. Reunoissa kamalat raot eikä tapettia saanut nätisti jo koottuun talon. Verhoja tarvitaan siis :)

    VastaaPoista